nedeľa 23. apríla 2017

Einstein&Einstein

Anotácia:
V roku 1896 prišla Mileva Marićová zvaná Mitza do Zürichu. Dvadsaťjedenročná dievčina z malého srbského mestečka sa zapísala na štúdium fyziky na prestížnej Polytechnike v čase, kedy vzdelávanie žien bolo ešte úplnou výnimkou. Dievčatá sa mali učiť viesť domácnosť a neprenikať do revíra mužov. A tak nebolo divu, že sa Mitza na každom kroku stretávala s opovrhnutím, ponižovaním a nepriateľstvom. Všetci ale takí neboli. Jedného zo spolužiakov zaujala natoľko, že sa jej začal dokonca aj dvoriť. Volal sa Albert Einstein a nakoniec ju presvedčil, aby sa stala jeho ženou.
Toto ale vieme už z oficiálnych životopisov. Dočítame sa tam, že bola Einsteinovi oddanou ženou a príkladnú matkou troch detí. Akú úlohu zohrala Mitza v Einsteinovej priekopníckej práci, vrátane slávnej teórie relativity? Bola to snáď dokonca ona, kto položil matematický základ objavu? Celý vedecký svet už bezmála storočia vedie na túto tému vášnivé debaty. Priame dôkazy neexistujú, ale určitou indíciou zostáva, že Einstein svojej prvej žene venoval celú finančnú odmenu po prevzatí Nobelovej ceny.

Popusťme uzdu fantázii a objavme nečakaná zákutia ich vzájomného spolužitia. Začítajte sa do príbehu v štýle Parížskej manželky či Mrs. Poe o fascinujúcej inteligentnej žene, nadanej matematičke a fyzičke, ktorú beznádejne zatienila oslnivá žiara Einsteinova génia.

Otvorila som knihu, plná očakávania, predsa je to môj obľúbený žáner, otočím pár stránkami až prídem k venovaniu, no moje oči upúta text na predošlej strane. Tých pár riadkov, ako to býva aj pri iných tituloch tohto tipu, oznamuje, že ide o fikciu. Začnem o tom rozmýšľať a pomyslím si, či niekedy nie je lepšie nevyťahovať nepodložené informácie, zvlášť keď ide o človeka, ktorý na svojej kariére vybudoval celosvetové uznanie a jeho meno sa stalo pojmom. Aj tak prekladám stranu a začnem v čítaní.





Myslím, že toto je jedna z kníh hocikam – do autobusu, na čítanie cez prestávku, ak si chcete dať pokoj od každodenných povinností – jej dej sa číta prekvapivo ľahko, nenútene, autorka nepíše ani zložito, no zároveň pútavo. Ak narazíte na správne stránky, tak máte po každých troch stranách novú kapitolu, čo pre niekoho môže byť ďalšie plus (samozrejme okrem tých, ktorí sú zvyknutí na dvadsaťpäť stranové kapitolky a hovoria si: tak si dám ešte dve kapitoly a idem povysávať, pretože prokrastinácia v tomto prípade nebude trvať veľmi dlho). Taktiež nie je písaná z nejakého veľmi odborného hľadiska fyziky, tým pádom je jednoduchá na pochopenie a nemusíte sa báť, že by vás skolili nejaké rovnice či prehnane odborné názvy.

Prvou vecou, ktorú som spravila po dočítaní tejto knihy, bolo prenesenie otázky z hlavy do počítača – Koľko z toho je pravda? Nedokázala som (a stále tomu nedokážem) pochopiť, ako je možné, že keď sa obyčajný človek, ako sama autorka Maria Benedictová, dostane k informáciám potvrdzujúcim, že Albert Einstein zrejme nebol taký dokonale geniálny ako sa vraví, ešte dávno všetci nevieme, že celé jeho zásluhy na teórii relativity sú možno úplná blbosť? Ľudia, mali by sme viac hľadať a nie len veriť! (A ďalšia otázka: Ako to, že sú to vždy len ženy? Niekedy rozmýšľam nad tým, že keby bola celá vtedajšia situácia v rukách žien a utlačovaní by boli naopak muži, bolo by to zrejme v mnohom spravodlivejšie. Alebo nie? Bolo by tam viac intríg a špinavostí, uznávam, čo si myslíte vy?)

"Keď som sa pozrela na Alberta, zaplavil ma smútok. Za akú cenu som si toto manželstvo vydobyla?"

Príbeh sa mi páčil, ale nie som z neho taká hotová ako z Parížskeho bozku. Albert Einstein je veľmi známy fyzik, takže čítanie o jeho živote, manželke a deťoch pre mňa nebolo takou veľkou novinkou, keďže mám záľubu v životopisoch.  Čo ma však zarazilo bolo, ako keby autorka schválne v niektorých pasážach zhadzovala Alberta, len pre to, aby vyzdvihla Mitzu – som si plne vedomá, že na začiatku dvadsiateho storočia neboli ženy ako matematičky a fyzičky na dennom poriadku, no v určitých okolnostiach spravila autorka z A. E. snoba a nie bohéma, ako ho vykresľovala v prvých kapitolách. Žeby sa jeho povaha tak veľmi za tie roky zmenila a city ochladli až do takého preformovania charakteru? Prinajmenšom je to diskutabilné.
Uznávam ale, že bolo poučné zistiť, za približne akých okolností si vlastne zobral svoju druhú manželku, pretože tento fakt sa naozaj stal a práve meno Alberta Einsteina na túto udalosť vrhalo tieň. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o možnej špekulácii ohľadom autorstva o teórii relativity, kniha vám môže poskytnúť iný pohľad na celú vec, z inej strany diania, ale či jej uveríte, bude len na vás. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára