streda 13. septembra 2017

Slon, kniha o tom, čo sa deje mimo to, čo vidíme

Keď mi prišiel pdf súbor s týmto titulom, povedala som si, ach to je krátke, to bude také oddychové čítanie. Ale úprimne povedané, skúsenosti s čítaním na počítači alebo na mobile veľmi nemám, preto som sa hneď po päťdesiatich stranách chytala za hlavu, ach Anka, čo si si to vybrala. Fakt oceňujem všetkých s čítačkou, ja by som to nedokázala!

Napínavý thriller o světě, ve kterém žijeme, o lidech na okraji společnosti i těch, co spekulují s velkými penězi

Malý růžový slon, který ve tmě svítí. Pro někoho zázračná okouzlující bytost, pro jiného, kdo zná genetickou formuli, i potenciální zdroj bohatství. Jednoho dne se objeví v jeskyni, kde přespává bezdomovec Schoch.
Odkud tento zvláštní tvor pochází a jak vznikl? To ví jen několik málo lidí. Každý má s miniaturním slonem jiné úmysly a sleduje vlastní cíl. Například Kaung, barmský zaříkávač slonů, jenž provázel jeho zrození, věří, že musí být chráněný. Chráněný ano, ale patentem, myslí si naproti tomu genový inženýr Roux.

Děj románu rychlým tempem přechází z genové výzkumné laboratoře a malého cirkusu, kde se slon narodil, do prostředí městských bezdomovců, přes úkryt ve vile nad Curychem až do Myanmaru v jihovýchodní Asii, kde jsou sloni posvátní. 




Veľa kníh, ktoré sú notoricky známe, ospevované a vyzdvihované svetom literatúry do nebies, väčšinou nie sú taký boom, keď si ich prečítate sami a utvoríte si na ne vlastný názor. Niektoré sú však pravý opak, ani neviete o tom, že existujú a zmenia vám život, či vás pripravia na situácie, ktoré ste ešte nezažili a obohatia vás po všetkých zmysloch. Áno, viem, že toto je bestseller, ale pre mňa sa aj tak uplatňuje táto teória. 
Inak, asi to o mne ešte neviete, ale milujem slony. Fakt, všetky zvieratá veľmi ľúbim, ale slony majú u mňa v srdci špeciálne miesto. Ešte viac ma preto zahrialo pri srdiečku, že v príbehu je hlavnou postavu malý ružový sloník, avšak čo sa týka toho ako vznikol, to zasa neuznávam postavy, ktoré toto spáchali. 

Táto kniha je veľmi zvláštna. Štýl písania autora je veľmi , akoby som to povedala, iný, než ostatné so zámerom ukázať čitateľovi viacero uhlov pohľadu na danú situáciu a čítať medzi riadkami. Taktiež vás naučí skoro všetko o tom, ak sa rodí slon, pre každý prípad. 

V skratke: Ak by som mala napísať, čoho som si z tejto knihy odniesla najviac, alebo čo sa mi v mysli o tejto knihe prichytilo, boli by to určite medziľudské vzťahy.  Naozaj skvelé zobrazenie jednej situácie z pohľadov toľkých osôb iného charakteru, skvelý náhľad do sveta. 

Mne sa kniha naozaj veľmi páčila, vychádza dnes a vám by určite nemala chýbať :) 

Za poskytnutie knihy pred vydaním veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Metafora. 

1 komentár:

  1. Je to krásná kniha, taky jsem už měla možnost si ji přečíst. Dnes mi přišla už i v klasické verzi poštou, nemůžu se dočkat z práce domů, až ji osahám. :D Je to přesně ten typ knihy, který budu mít ráda v knihovničce a vytáhnu ji kdykoliv budu potřebovat oddechnout. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovedaťOdstrániť