nedeľa 12. novembra 2017

Harry Potter. Rekvizity a artefakty

Fotografie, náčrty a obrázky sú úžasné. Spôsob, akým znova a hlbšie môžeme nahliadnuť do sveta Harryho Pottera je unikátny.  

Ďalšia kniha do zbierky filmových kníh o Harrym Potterovi. Úžasné čokoládové hostiny, lietajúce metly, noviny s pohyblivými obrázkami, hryzúce učebnice, Vrešťadlá či čarovné mapy - to je iba hŕstka magických výtvorov z čarodejníckeho sveta. Kniha Harry Potter. Rekvizity a artefakty ponúka neopakovateľný pohľad na to, ako tieto neobyčajné predmety pre filmy o Harrym Potterovi navrhli a oživili na filmovom plátne. V tejto knihe nájdete podrobné opisy, unikátne výtvarné návrhy, fotografie zo zákulisia a tajomstvá filmárov z archívov spoločnosti Warner Bros., odhalíte tajomstvá fungovania špiónoskopu alebo si prezriete nespočetné návrhy medailónu Salazara Slizolina. Túto knihu musí mať každý fanúšik Harryho Pottera.




Kniha je rozdelená do deviatich kapitol, v ktorých sa dozviete o artefaktoch viditeľných na Rokforte, tých, ktorých používali študenti či profesori alebo o horcruxoch... Napíšem len toľko, že ich nebolo málo a naozaj máte o čom čítať. Napríklad také samoštrikovacie ihlice z Tajomnej komnaty – povedali by ste, určite spravené počítačovo, no nemáte pravdu, tie ihlice skutočne navliekali očká! A aj vy ste si všimli značnú odlišnosť deluminátora v prvom a siedmom diele? Či približne štyridsaťtisíc výrobkov vo Vydarených výmysloch Weasleyovcov?



       
 Hneď ako si tak zbežne prelistujete celú knihu, zastavíte sa na pár zaujímavých náčrtoch alebo si podľa registra nájdete kapitolu, ktorá vás bude asi najviac zaujímať, neunikne vám to čaro, ktoré je v tejto edícii kníh obsiahnuté, lebo sa znova ponoríte do sveta Harryho Pottera a tentokrát ešte hlbšie, keďže zistíte, koľko ste z neho vlastne nevideli, alebo ste ani nemali šancu vidieť. Kniha je skvelá na odhalenie sveta „za filmovým plátnom“ a prezentovanie ľudí, ktorí majú veľkú zásluhu na celom existovaní filmov a vašich pocitov, že v tom svete chcete žiť - vďaka nim sme uverili, že aj to nemožné môže z kníh nabrať hmotnú a reálnu podobu, veľakrát aj keď nám to tak neprišlo, bez špeciálnych efektov. Publikácia Harry Potter. Rekvizity a artefakty vám odhalí, ako je možné, že to funguje a koľko to malo predchodcov pred finálnou verziou. Akoby aj nie, keď máte vyrobenú rekvizitu, vyjde nová kniha a vy zistíte, že má oveľa hlbší význam a dokonca aj špecifický vzhľad, jednoducho, začínate odznova!


Aj keď má kniha vyššiu cenu, oplatí sa na plnej čiare, či už ste fanúšik Harryho Pottera alebo nadšenec filmového priemyslu. Osobne sa mi kniha veľmi páčila a môžem ju odporučiť. 🙂  

Táto recenzia by nevznikla, keby mi vydavateľstvo Slovart tento výtlačok neposkytlo, za čo im veľmi pekne ďakujem. :) 


1 komentár:

  1. Je to jedna z knížek, kterou si do své menší sbírky HP musím pořídit. Vypadá úžasně! :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovedaťOdstrániť